Kovalevyn korjaus - mitä tehdä kun kovalevy on rikki?

Rikkinäinen kovalevy tulee usein ennemmin tai myöhemmin osaksi tietokoneharrastajan kokemusmaailmaa. Kovalevy voi rikkoutua vähitellen tai äkillisesti.

Vähittäisessä rikkoutumisessa kovalevy voi toimia varsin pitkään suhteellisen hyvin. Kuitenkin erilaisia ongelmia, kuten ohjelmien käynnistämisen hitautta tai kovalevyn äänekkyyttä alkaa esiintymään entistä enemmän rikkoutumassa olevalla levyllä.

Yleensä ongelmia tulee eteen silloin, kun kovalevyn vioittuneilla sektoreilla olevien ohjelmistojen kanssa ollaan tekemisissä. Ongelmat tulevat nopeammin esille silloin, kun käyttöjärjestelmän käynnistämisen kannalta oleelliset tiedostot sijaitsevat kovalevyn vioittuneella alueella.

Kiintolevy voi rikkoutua myös äkillisesti, jolloin tietokoneen käynnistämisen yhteydessä tulee vain virheilmoitus. Äkillisen rikkoutumisen taustalla voivat olla monet syyt, kuten muistipiirien kärähtäminen tai äkillinen laitevika.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle oleelliset asiat rikkoutuneen kovalevyn vaihtoon ja korjaukseen liittyen.

Perinteiset kovalevyt ja SSD-levyt

Perinteiset HDD-levyt rikkoontuvat yleensä huomattavasti helpommin kuin uutta tekniikkaa hyödyntävät SSD-levyt. Vanhanmallisissa kovalevyissä liikkuvia osia on paljon enemmän kuin uusissa SSD-levyissä.

HDD-levyt soveltuvat parhaiten varmuuskopiointiin tai tiedostoihin, joita ei aktiivisesti käytetä. SSD-levyt toimivat kuitenkin paljon nopeammin kuin perinteiset kovalevyt.

SSD-levyt perustuvat täysin erilaiseen tallennustekniikkaan. Niissä ei ole mekaanisia osia, vaan tallennus perustuu samanlaiseen tekniikkaan kuin älypuhelimien ja tablettien kovalevyt.

SSD-levyt kestävät huomattavasti enemmän ”kolhuja” kuin HDD-levyt, sillä niissä ei ole rikkoutuvia osia yhtä paljon kuin HDD-levyissä.

SSD-levyt voivat kuitenkin myös rikkoutua. Ne eivät yleensä rikkoudu vähitellen, vaan rikkoutuminen tapahtuu kertalaakista. Kokonaisuudessaan SSD-levyt ovat kuitenkin kestävämpiä kuin HDD-levyt. Niiden hinnat ovat myös tulleet alas viimeisten vuosien aikana, joka on lisännyt huomattavasti niiden suosiota.

Miten toimia kovalevyn rikkoutumisen kohdalla?

Mikäli epäilet kovalevyn rikkoutumista, sinulla on karkeasti ottaen kaksi vaihtoehtoa toimia – kokeileva tai varovainen. Mikäli sinulla on varmuuskopiot kaikista tärkeistä tiedostoista, ei kovalevyn tietojen palautusta välttämättä tarvita. Tällöin voit rohkeammin yrittää tietokoneen käynnistämistä uudelleen ja tarkistaa kovalevyn kiinnitystä ja niin edelleen.

Edellä mainittu ”puuhastelu” ei kuitenkaan auta usein, sillä jos kovalevy on oikeasti rikkoutunut, ei mikään kikka auta. Lisäksi uudelleenkäynnistämisyritykset saattavat tehdä vielä enemmän tuhoa, joka tekee tietojen palauttamisesta entistä haastavampaa.

Mikäli epäilet massamuistilaitteesi rikkoutumista, kannattaa aivan ensiksi sammuttaa kone (tai ulkoinen kiintolevy). Rikkoutuneen levyn uudelleenkäynnistämisyritykset voivat vaikeuttaa tietojen palauttamista.

Useimmissa tapauksissa tietojen palautus HDD-levyltä on mahdollista. Myös SSD-levyltä palauttaminen usein onnistuu, joskin palauttaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa kuin HDD-levyn tietojen palautus.

Miten kovalevyn voi korjata?

Kovalevyn korjaus ja/tai tietojen palautus on yleensä mahdollista. Useimmiten järkevin vaihtoehto on palauttaa kovalevyn tiedot toiselle massamuistiasemalle, sillä uudet kovalevyt eivät maksa paljoa. Tietojen palautuksen jälkeen käytäntönä onkin usein hävittää rikkoutunut levy tai ottaa se soveltuvin osin varaosiksi.

HDD-levyn tietojen palautus

Useimmiten kovalevyn tietojen palautus kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Kovalevyn korjaus on samanlainen operaatio ulkoisen ja sisäisen kovalevyn kohdalla. Ulkoisen HDD-levyn sisällä on nimittäin samanlainen sisäinen levy.

HDD-levyltä tietojen palautus onnistuu hyvin usein. vaikka levy olisi rikkoutunut pahastikin. Tietojen palautus voi tulla kuitenkin hyvinkin kalliiksi, mutta operaation hinta riippuu siitä, kuinka haastavaa tietojen palautus on.

SSD-levyn tietojen palautus

SSD-levyn tietojen palautus on haastavampaa kuin HDD-levyjen, sillä SSD-levyt rikkoontuvat aina yllättäen elektroniikkavian seurauksena. SSD-levyn rikkoutumisen taustalla olevat elektroniikkaviat johtuvat useimmiten laitteen ohjaimen vioittumisesta tai muistipiirin rikkoutumisesta.

SSD-levyt tallentavat hajautetusti tietoja eri muistipiireille, joten on aika sattumasta kiinni kuinka paljon yhden muistipiirin rikkoutuminen vaikeuttaa tietojen palautusta.

Lähtökohtaisesti SSD-levyltä palauttaminen on paljon haastavampaa kuin HDD-levyn tietojen palautus.

Teknologia on SSD-levyissä hienojakoisempaa, joka tekee palauttamisestakin tarkempaa työtä. SSD-levyltä tietojen palautus on kuitenkin useimmiten mahdollista, mutta hinta on silloin korkeampi.

Usein kysytyt kysymykset - Kovalevyn korjaus

Kovalevyn korjaustarpeen voi tunnistaa useista merkeistä, kuten hitaasta suorituskyvystä, tiedostojen katoamisesta tai vioittumisesta, yllättävistä käynnistysongelmista ja järjestelmän kaatumisista sekä äänekkäästä pyörimisäänestä. Jos kohtaat näitä ongelmia, on suositeltavaa tarkistaa kovalevysi terveys ja tarvittaessa ryhtyä korjaustoimenpiteisiin.

Rikkoutuneen kovalevyn korjaamiseen on saatavilla useita ohjelmia, kuten CHKDSK (Windows), Disk Utility (macOS) ja fsck (Linux). Nämä ohjelmat auttavat analysoimaan ja korjaamaan kovalevyn virheitä, kuten tiedostojärjestelmän virheitä, vioittuneita sektoreita tai loogisia ongelmia.

Lisäksi on olemassa kolmannen osapuolen ohjelmistoja, kuten EaseUS Data Recovery Wizard ja Stellar Data Recovery, jotka voivat auttaa palauttamaan kadonneita tai vioittuneita tiedostoja.

Fyysisten korjaustoimenpiteiden tekeminen kovalevylle voi olla monimutkaista ja riskialtista, joten se tulisi jättää ammattilaisille. Joitakin mahdollisia korjaustoimenpiteitä ovat pölyn puhdistaminen kovalevyn ympäriltä, kaapeleiden tarkistaminen ja tarvittaessa niiden vaihtaminen sekä kovalevyn uudelleenasentaminen.

Jos kovalevy on mekaanisesti vaurioitunut, korjaaminen voi vaatia sisäisten osien vaihtamista, kuten lukupäätä tai laakerointia, mutta tällöin on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Kovalevyn korjaus voi joissain tapauksissa johtaa tiedostojen menetykseen, jos korjausprosessi aiheuttaa lisää vaurioita tai jos vioittuneet tiedostot eivät ole palautettavissa. Paras tapa välttää tiedostojen menetys on varmuuskopioida tärkeät tiedostot säännöllisesti ulkoiselle tallennusvälineelle tai pilvipalveluun. Tämä takaa, että vaikka kovalevyn korjaus epäonnistuisi tai aiheuttaisi