Mikä on riittävä netin nopeus puhelimeen ja kotiin?

Lähes jokainen käyttää päivittäin nettiä älypuhelimella. Lisäksi monella on käytössä myös tietokone – ja mahdollisesti muitakin mobiililaitteita, joilla striimataan sisältöä, pelataan ja viestitään. Keskeistä laitteiden käytön kannalta on netin nopeus, jotta yhteys ei pätki esimerkiksi kesken videon katselun.

Kuinka nopean nettiyhteyden tarvitset niin puhelimessa kuin kotona, riippuu siitä, mihin nettiä käytetään. Tässä artikkelissa käsittelemme perusasiat netin nopeuteen liittyen, ja käymme läpi tekijät, jotka tulee ottaa huomioon puhelimen ja kotitalouden nettiyhteyden valinnassa.

Nettiyhteyden nopeuden mittaaminen

Internetyhteyden nopeus ilmoitetaan pääsääntöisesti latausnopeutena, ja se kertoo, kuinka nopeasti laitteet vastaanottavat tietoa. Netin nopeus ilmoitetaan muodossa Mbit/s, joka tarkoittaa kuinka monta megabittiä voidaan siirtää sekunnissa. Tästä käytetään myös termiä kaistanleveys.

Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat puhelinliittymät tarjoavat nettiyhteyksiä, joiden nopeudet vaihtelevat välillä 0,5–1 000 Mbit/s. Nopeus riippuu siitä, onko käytössä 4G- vai 5G-yhteys. Tällä hetkellä 4G-yhteyden maksiminopeus on 200 Mbit/s, ja 5G-verkon maksiminopeus on 1 000 Mbit/s.

Kannattaa huomioida, että liittymän ilmoitettu nopeus on sen maksiminopeus. Sopimuksessa ilmoitettu nopeuden vaihteluväli sen sijaan kertoo yhteyden todellisen nopeuden. Netin nopeus voi vaihdella huomattavasti vaihteluvälin puitteissa, ja nopeuteen vaikuttaa muun muassa sää ja verkossa olevien käyttäjien määrä.

Oman nettiyhteyden nopeuden voi tarkistaa operaattorin sivuilta. Nopeustestin tulokseen voi vaikuttaa moni asia, kuten testin tekemiseen käytetty selain ja laite, käyttäjien määrä verkossa, liittymän nopeus sekä WiFin ympäristö. Testi kannattaakin tehdä useita kertoja eri vuorokaudenaikoina ja laskea testien keskiarvo.

Netti puhelimessa: kuinka nopea yhteys riittää?

Tarvittava nopeus riippuu siitä, mihin nettiä puhelimella käyttää.

Hitaimmat operaattoreiden tarjoamat nopeudet älypuhelimiin ovat 0,5–1 Mbit/s. Hidas yhteys sopii ainoastaan niille, jotka eivät juurikaan käytä nettiä puhelimellaan. Tällaisella netin nopeudella voi lukea sähköpostit ja lähettää WhatsApp-viestejä, mutta videoiden katseluun hyvällä kuvanlaadulla se ei riitä.

Jos taas puhelimella haluaa katsella videoita tai suoratoistopalveluiden tarjontaa, lukea artikkeleita ja kuunnella Spotifyta, vaaditaan silloin netiltä jo suurempi latausnopeus. Tällöin 10-20 Mbit/s on käypäinen. Esimerkiksi Netflixin katseluun HD-kuvalla 5 Mbit/s-nopeus pitäisi olla riittävä.

Jos puhelimella haluaa katsella sarjoja ja elokuvia 4K- tai Ultra HD-kuvanlaadulla tai pelata raskaampia pelejä, tarvitaan silloin astetta nopeampi nettiyhteys. Pääsääntöisesti 100 Mbit/s-nopeus riittää lähes kaikenlaiseen vaativampaankin peruskäyttöön.

Jos ei ole varma, onko hitaampi nopeus itselle riittävä, kannattaa suosiolla valita nopeampi yhteys. Kannattaa myös muistaa, että operaattorin listaama nopeus on liittymän maksiminopeus, joka saattaa todellisuudessa olla huomattavasti hitaampi.

Puhelinliittymissä suositaan jo 5G:tä, mutta ennen sen hankkimista kannattaa tarkistaa, tukeeko oma laite 5G-nopeutta ja kattaako operaattorin 5G-verkko alueet, joilla puhelinta pääsääntöisesti käyttää.

Netti kotona: mitä ottaa huomioon?

Kuten mobiiliyhteyden kohdalla, myös kodin verkkoyhteyden kannalta olennaista on se, mihin verkkoa pääasiassa käytetään. Lisäksi kannattaa huomioida operaattorin kattavuus omalla asuinalueella.

Nykyään suosituimmat vaihtoehdot ovat joko mobiililaajakaista tai valokuitu, sillä ne tarjoavat kaapeliyhteyttä nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Valokuitu on vaihtoehdoista kaikkein nopein.

Kaikkein olennaisinta sopivan kodin verkkoyhteyden valinnassa on ladattavan tiedon määrä. Jos nettiyhteyttä täytetään etätyöskentelyyn, nettipelien pelaamiseen, striimaamiseen korkealla kuvanlaadulla ja suurten tiedostojen lataamiseen, vaaditaan silloin jo nopeampaa yhteyttä kuin pelkää somettamista ja suoratoistopalveluiden käyttöä varten.

Kotiverkon käytössä on hyvä pitää mielessä se, että mitä enemmän verkkoon on kytketty laitteita, sitä enemmän se kasvattaa verkon nopeudelle ja vakaudelle asetettuja vaatimuksia.
Myös se, kuinka monta henkilöä käyttää nettiä, vaikuttaa siihen, kuinka nopea yhteys kotitaloudessa tarvitaan. Kotona netin peruskäytössä kaistanleveyden olisi hyvä olla vähintään 50–100 Mbit/s.

Jos kotitalouteen kuuluu kolme tai useampi henkilöä ja kaikilla on käytössä sekä mobiililaite että tietokone, joilla striimataan sisältöä, kannattaa silloin jo panostaa nettiyhteyteen, jonka latausnopeus on 100–500 Mbit/s. Mikäli kotona tekee säännöllisesti etätöitä, on silloin hyvä pohtia nettiyhteyden riittävyyttä. Vastaavaa yhteyttä voidaan tarvita yhden hengen taloudessa, jos etätyöhön kuuluu lukuisia videopalavereja sekä raskaiden ohjelmien käyttöä.

Jos kyseessä on kotitalous, jossa 1–2 tai henkilöä työskentelee kotoa käsin ja pari muuta lataa ja striimaa sisältöjä tai pelaa pelejä, tarvitaan silloin luultavasti jo ainakin 500 Mbit/s-nopeus.