Tietokoneen rakentaminen – parhaat neuvot ja vinkit kokoamiseen

Monet pelaajat kasaavat itse tietokoneensa. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta usein parhaat tehot koneesta saa irti rakentamalla sen itse tai antamalla homman jonkun osaavan ihmisen käsiin.

Pelitietokoneen kasaus on lähes aina myös hinta-laatusuhteen näkökulmasta paras vaihtoehto.

Oman pelikoneen kasaaminen ei kuitenkaan ole kaikista yksinkertaisin operaatio. Osia joutuu usein myös tilaamaan eri paikoista, joten komponenttien hintojen vertailu on kannattavaa puuhaa silloin, kun tavoitteenasi on löytää hinta-laatusuhteeltaan parhaat vaihtoehdot.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle tietokoneen kasaamiseen liittyvät perusasiat ja annamme parhaat neuvot ja vinkit hommaan.

Tietokoneen kokoaminen - valmistautuminen

Mikäli pelaaminen ei ole pääasiallisin käyttötarkoitus laitteellesi, niin valmiiksi kasattu kannettava tietokone voi olla hyvä vaihtoehto pelitietokoneelle. Itse kasattu pelitietokone on nimittäin pöytäkone, jonka liikutteleminen ei ole aina helppoa.

Tietokoneen kokoaminen on kannattavaa silloin kuin kone tulee nimenomaan pelikäyttöön. Kasaamalla pelikoneen itse voit valita siihen sopivan emolevyn, prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin, kovalevyn, virtalähteen, kotelon ja muut oheislaitteet.

Tietokoneen kokoamiseen kannattaa valmistautua kuitenkin riittävällä tarkkuudella. Staattinen sähkö saattaa tehdä tuhoaa rikkomalla esimerkiksi koneen muistipiirit. Kasausta varten kannattaakin hankkia antistaattinen ranneke, joka maksaa muutaman euron.

Ennen koneen kasauksen aloittamista koneen asennuspaikka kannattaa siivota myös huolellisesti, erityisesti kotieläinten karvat ja muu pöly tulee siivota huolellisesti pois.
Kasausoperaatio kannattaa hoitaa puhtaalla työpöydällä. Edellä mainitun antistaattisen rannekkeen lisäksi suosittelemme emolevyn kasaamista varten hankkimaan vielä erityisesti antistaattisen maton.

Sähkölaitteiden kanssa säätäessä myös oma turvallisuus on hyvä pitää mielessä varmistamalla, että virtalähde ei ole kytketty verkkovirtaan kasauksen aikana.

Millaisia osia pelitietokoneeseen kannattaa hankkia?

Se millaisia osia sinun kannattaa pelitietokoneeseesi hankkia, riippuu täysin kokonaisbudjetistasi ja pelaamiesi pelien vaatimuksista. Luonnollisesti budjettisi koko vaikuttaa myös siihen, kuinka tehokas pelitietokone sinun on mahdollista saada.

Usein valmiit pakettitietokoneet ovat yhden sukupolven jäljessä komponenttien osalta. Valmiissa pelitietokonepaketeissa myös laajennusmahdollisuudet ovat usein rajalliset.

Kuitenkaan itse kasattavat pelitietokoneet eivät ole mikään homogeeninen ryhmä, vaan koneen tyyppi riippuu suuresti siitä, millaisia pelejä sinun on tarkoitus pelata. Jotkut pelit pyörivät varsin mallikkaasti vaatimattomimmilla grafiikoilla, siinä missä toiset vaativat prosessoritehoa ja tehokkaan näytönohjaimen.

Pelit vaikuttavat tietokoneen osien valintaan

Pelitietokoneen komponenttien valintaan vaikuttaa suuresti pelit, joita aiot laitteella pelata.. Koneen kovalevylle asennettavat vaativaa 3D-moottoria käyttävät räiskintäpelit ovat yleensä niitä eniten konetehoja vaativimpia pelejä. Näissä peleissä vaaditaan erityisesti prosessorilta ja näytönohjaimilta tehoja.

Pelattaessa tietokoneen komponentit ylikuumenevat ja menettävät helposti tehoaan. , toisinaan elintärkeät komponentit ylikuumenevat liikaa tehokkaasta tuuletuksesta huolimatta. Tällöin komponentit voivat jopa rikkoutua. Nykyään kuitenkin onnistuneilla jäähdytysratkaisuilla onnistutaan varsin hyvin estämään komponenttien rikkoutumiset.

Pelitietokonetta kasattaessa on huomioitava, että kuvankäsittelyssä erinomaisesti toimivat näytönohjaimet eivät sovellu välttämättä yhtä hyvin pelikäyttöön. Pelikäyttöön soveltuvissa näytönohjaimissa tulee tornin/kotelon jäähdytyksen toimia moitteettomasti.

Pelitietokoneen tuulettimistakin lähtee oma äänensä, joten myös koneen kotelon äänieritys tulee huomioida. Seuraavaksi perehdymme tarkemmin pelitietokoneen eri osiin.

Kaikki lähtee emolevystä

Emolevy on tietokoneen sydän ja keskeisin komponentti. Emolevyn valinta ratkaisee millaisen pelitietokoneen voit rakentaa. Pelitietokoneen kohdalla erityisen tärkeää on tutkia millaisia ominaisuuksia ja laajennusmahdollisuuksia se sisältää.

Yleisesti ottaen pelitietokone kannattaa valita suurella kotelolla, jos suinkin mahdollista. Tämä on tärkeää jo senkin takia, että pieneen koteloon on mahdollista asentaa ainoastaan pienikokoinen emolevy. Suureen voit halutessasi asentaa suuremman emolevyn, joka mahdollistaa paremmat laajennusmahdollisuudet tulevaisuudessa.

Teknisesti ottaen emolevy on pelitietokoneen tärkein komponentti, sillä kaikki muut komponentit kiinnitetään siihen. Emolevyn kohdalla kannattaa katse suunnata myös tulevaisuuteen – mitä enemmän laajennusmahdollisuuksia emolevyssä on, sitä pidemmälle tulevaisuuteen sen kanssa pääset. Erityisen tärkeää on valita emolevy niin, että sen prosessorikannan tyyppi on yhtäläinen haluamasi prosessorivalmistajan kanssa.

Prosessori on pelitietokoneen perusta

Prosessorilla on keskeinen rooli niin pelitietokoneissa kuin muissakin tietokoneissa. Prosessorit eroavat toisistaan muun muassa rakenteeltaan, tiedonsiirtonopeudeltaan, tiedonsiirtoväyliltään ja kellotaajuuksiltaan. Prosessorit kehittyvät jatkuvasti ja uusia julkaistaan vuosittain. Sinun ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa pelitietokoneesi prosessoria vuoden, eikä edes kahden vuoden välein.

Pelikäytössä ei tarvita prosessoria, jossa on eniten ytimiä markkinoilla. Peleissä ei nimittäin välttämättä pystytä hyödyntämään kaikkia moniydinprosessorin tehoja.

Pelitietokoneessa kellotaajuudella on enemmän merkitystä kuin ytimien määrällä. Kaikista kovimmat alan harrastajat myös ”kellottavat” eli virittävät pelitietokoneidensa prosessoreita. Prosessorin kellotusvaralla onkin monelle pelaajalle tärkeä ominaisuus.

Kellottamishommissa on tärkeää huomioida prosessorin jäähdytys ylimääräisillä jäähdyttimillä. Normaalisti erillisiä jäähdyttimiä ei tarvita, mutta kellotetut prosessorit ylikuumenevat nopeasti ilman tehokasta jäähdytysjärjestelmää.

Tehokas näytönohjain on välttämättömyys

Pelitietokoneiden kohdalla tehokas näytönohjain on välttämätön hankinta. Näytönohjaimella on vähintäänkin yhtä tärkeä rooli kuin prosessorillakin. Pelikäytössä tarvitaankin erillinen näytönohjain, sillä pelkästään emolevylle integroitu grafiikkasuoritin ei ole riittävä.

Näytönohjaimen valinnassa on suuri merkitys sillä, mitä pelejä pelaat. Näytönohjaimissa tärkeimmät ominaisuudet liittyvät ytimien määrään ja tyyppiin. Lisäksi kellotaajuus, muistin määrä ja tyyppi ja liittämismahdollisuudet vaikuttavat näytönohjaimen valintaan.

Eniten tehoja näytönohjaimelta vaaditaan FPS-räiskintäpeleissä, jotka sisältävät tehokkaan 3D-moottorin. Näytönohjaimen valinnassa kannattaa pelityyppikohtaisten vaatimuksien lisäksi kiinnittää huomiota myös siihen, millaisia näyttöjä voidaan näytönohjaimeen kytkeä.

Parhaimmat markkinoilla olevat näytönohjaimet tukevat jopa 8K-näyttöjä. Näiden näytönohjaimien hinnat ovat kuitenkin todella kalliita, joten niitä löytyy todella harvalta pelaajalta. Kuitenkin 4K-näytöt alkavat olla jo niissä hinnoissa, että monet niitä hankkivat.

Muistilla on myös merkitystä

Keskusmuistin suhteen pelikäytössä pätee viisaus – mitä enemmän muistia sitä parempi. Peleissä keskusmuistilta vaaditaan usein paljon, sillä itse pelit ovat hyvin monimutkaisia. Käsiteltävänä on usein suuria pelikarttoja ja monimutkaisia hahmokohtaisia tietoja, kuvia, videoita ja niin edelleen.

Liian vähäinen keskusmuisti pahimmassa tapauksessa kaataa pelin kesken pelisession.

Pelitietokoneissa käytetään yleensä massamuistina kovalevyjä ja SSD-kortteja. Kovalevyt ovat halvempia kuin SSD-kortit, mutta toimivat hitaammin ja ovat herkempiä vioille.

Perinteiset kovalevyt ovat myös äänekkäämpiä kuin SSD-kortit. Kovalevyjen etuna verrattuna SSD-kortteihin on kuitenkin hinta. SSD-kortit ovat nimittäin selkeästi kalliimpia. Jos budjettisi ei taivu SSD-korttien hankintaan, niin tallennustilaksi kelpaa vallan mainiosti kiintolevytkin.

Pelitietokoneen kasaus ei ole rakettitiedettä

Pelitietokoneen kasaus ei ole rakettitiedettä, mutta ei myöskään mikään helpoin projekti. Tänä päivänä kasaamista helpottavat helposti saatavat tarkat videotutoriaalit esimerkiksi YouTubesta. Ennen kaikkea pelitietokoneen kasaaminen vaatii huolellisuutta ja kiinnostusta aiheeseen.

Mikäli pelikoneen rakentaminen ja virittely kiinnostaa sinua aidosti, opit varmasti myös pelitietokoneen kasauksen perusteet nopeasti.

Kaikki lähtee liikkeelle kuitenkin käytettävissä olevasta budjetista, sillä tähän harrastukseen saat uppoamaan rahaa halutessasi hyvinkin paljon.

Olemme tässä artikkelissa esitelleet tietokoneen kokoamisen oleellisempien komponenttien näkökulmasta. Kuitenkaan pelkästään pelikotelon täyttäminen mahdollisimman tehokkailla komponenteilla ei riitä parhaimman pelikokemuksen saamiseksi.

Lisäksi tarvitaan laadukkaat oheislaitteet, joihin kuuluvat erityisesti näyttö, näppäimistö, pelihiiri, mahdolliset lisäohjaimet, kuulokkeet ja kaiuttimet.

Pelitietokone kannattaa luonnollisesti aina rakentaa suosikkipelityyppisi mukaan. Jos esimerkiksi harrastat MMO-roolipelien pelaamista netissä (esimerkiksi Word of Warcraft ja Eve Online) et välttämättä tarvitse yhtä järeää pelejä kuin uusimpia 3D-räiskintöjä pelattaessa.