Paras pelinäyttö (2024) - Testivoittajat!

Paras pelinäyttö on yhtä tärkeä osa tietokoneella pelaamista kuin keskusyksikkö. Ilman näyttöä pelaaminen on luonnollisesti mahdotonta. Kuitenkin laadukkain tietokonekin on täysin käyttökelvoton ilman näyttöä.

Ennen kuin varsinaisia pelikoneita kehitettiin, niin keskusyksikön rinnalle valittiin lähes mikä tahansa kestävä näyttö. Käymme tässä artikkelissa mahdollisimman yksityisesti läpi niitä kaikkia ominaisuuksia, mitä parhaimmat pelinäytöt sisältävät.

Sinun ei tarvitse lähteä näytön metsästykseen näitä sivuja kauemmaksi.

Miten löytää paras pelinäyttö?

Parhaan pelinäytön valitseminen ei aina ole itsestäänselvää. Tarjolla on runsaasti erialaisia vaihtoehtoja monessa ei hintaluokassa.

Paras pelinäyttö saa kaiken oleellisen irti tietokoneesta. Pelinäyttöjä on saatavilla erilaisilla kuvantarkkuuksilla, koolla ja muilla ominaisuuksilla. Laadukkain näyttö käyttötarkoitukseesi löytyy näiltä sivuilta.

1. Asus 27 WQHD IPS 165Hz - Paras pelinäyttö

Näytön koolla on suuri vaikutuksensa pelikokemukseen. Asus 72 WQHD IPS tarjoaa tällä hetkellä maailman suurimman ja laadukkaimman näytön pelikoneeseesi.

Nimensä mukaisesti tämän näytön ruutukoko on huimat 27-tuumaa. Tämä Asuksen lippulaivamalli mahdollistaa myös erittäin tarkan kuvanlaadun.

2. Acer Predator CG437K S 42,4” - Paras luksusnäyttö

Acer Predator GG437K on varsinainen luksusnäyttö ja ihan syystä. Näytön tarkkuus on henkeäsalpaavan upea. Näytön resoluutio on jopa neljä kertaa suurempi kuin perinteinen UDH tarkkuus.

Resoluutiota tässä mallissa on peräti 3840 x 2160 pikselin verran. Kun tämän näytön kanssa muutaman kerran pelaat, tuskin haluat enää palata Full-HD näyttöihin.

3. Samsung Odyssey G3 – Paras halpa pelinäyttö

Samsung Odyssey on tämän esittelyn edullisin pelinäyttö. Siten kyseessä on upea näyttö kilpapelaajille tai avoimen maailman vaeltajille. Se ei ole kuitenkaan täydellinen, sillä se vaatii hieman kalibrointia saavuttaakseen parhaimpansa, mutta laajalti erilaisia pelejä pelaaville Samsung Odyssey G7 sopii erinomaisesti.

4. Gigabyte M32U – Paras 4K pelinäyttö

Gigabyte M32U on vertailumme paras 4K-pelinäyttö tässä esittelyssä. Siinä on 144 Hz virkistystaajuus, mikä riittää mainiosti nykyisten pelien tarpeisiin.

Tämän ansiosta voit nauttia kaikista uusista peleistä huippugrafiikoilla. Lisäksi näytössä on HDMI 2.1 -tuki, joka mahdollistaa 4K-pelaamisen täyden hyödyntämisen myös konsoleilla.

5. Dell S3222DGM – Paras kaareva pelinäyttö

Dell S3222DGM on useita palkintoja voittanut kaareva pelinäyttö, joka on tällä hetkellä markkinoiden paras kaareva pelinäyttö. Tämä 32-tuumainen näyttö tarjoaa Quad HD -resoluution (2560 x 1440) upean kuvanlaadun takaamiseksi.

165 Hz virkistystaajuuden ansiosta se sopii erinomaisesti suurimmalle osalle pelaajista. Ainoa miinuspuoli on näytön vasteaika, joka on kyllä erinomainen harrastuspelaamiseen, mutta valitettavasti ei ole riittävä esimerkiksi e-urheilun ammattilais- tai vaativammalle harrastustasolle.

6. LG 24 Full HD IPS - Markkinoiden halvin pelinäyttö

Perinteisen Full HD näytön ystäville on tarjolla LG 24 Full HD perusnäyttö, jolla silläkin pelaa varsinkin muutaman vuoden vanhempia pelejä. Resoluutio ei LG:n näytössä päätä huimaan, mutta erityisesti hieman vanhemmat pelit toimivat tällä näytöllä hyvin.

Hinta-laatusuhde LG:ssä on erittäin hyvä, eli jos et halua investoida paljoa rahaa ja voit tyytyä hieman heikompaan kuvanlaatuun, kannattaa tätä vaihtoehtoa harkita.

Huomioi nämä asiat ennen pelinäytön ostamista

Pelinäytöt eroavat monessa mielessä peruskäytössä olevista tietokonenäytöistä. Seuraavaksi kerromme tarkemmin pelinäyttöjen ominaisuuksista ja niiden merkityksestä.

Näytönkoko

Pelinäytöt ovat yleensä selkäesti suurempia kuin tavalliset näytöt. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että suuremmalla näytöllä on helpompi pelata, koska näytön tapahtumat näkyvät paremmin. Suosittelemmekin siis pelaamiseen mahdollisimman suurta näyttöä.

Resoluutio

Resoluutio ja pikselit ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa näytöissä. Korkeampi resoluutio tarkoittaa suurempaa pikselimäärää, mikä puolestaan johtaa tarkempaan kuvanlaatuun, mikä on erityisen tärkeää pelaamisessa.

Tarvitsemasi resoluution taso riippuu siitä, minkälaisia pelejä pelaat. Valitsemasi näytön resoluutioon vaikuttaa myös paljon se, minkälaisiin peleihin keskityt ja ennen kaikkea, kuinka paljon tehoa tietokoneeltasi löytyy.

Kuvasuhde

Kuvasuhde tarkoittaa kuvan korkeuden ja kuvan leveyden suhdetta. Mikäli etsit sinulle parhaiten sopivaa pelinäyttöä, niin suosittelemme valitsemaan riittävän suuren näytön, jotta pelaaminen säilyisi mielenkiintoisena. Toimisto- ja peruskäyttöön riittää kuitenkin pienempikin näyttö.

Virkistystaajuus

Virkistystaajuus viittaa siihen, kuinka usein kuvanäytössä oleva kuva päivitetään sekunnissa. Korkeampi arvo tarkoittaa tarkempaa ja sulavampaa kuvanlaatua. Yksinkertaisesti sanottuna virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sekunnissa kuva uudistuu näytölläsi.

Pelinäyttöjen yleisesti käytetty virkistystaajuus on 144 Hz.

Yleisesti voidaan ajatella, että mitä suurempi hertsimäärä, sitä parempi. Kuitenkin asiaan vaikuttaa myös muut tekijät, kuten pelikäytössä erityisesti FPS (frame per second).

Vasteaika

Vasteaika on myös hyvin oleellinen asia. Se määrittää kuinka nopeasti jokin pikseli vaihtaa väriä toiseen. Luonnollisesti mitä lyhyempi vasteaika, sitä nopeampaa värien päivitys on.

Erityisesti räiskintäpeleissä lyhyt vasteaika on hyvin tärkeä seikka pelikokemukselle.

Räiskintäpelien kohdalla suositellaan yleisesti 1ms vasteaikaa, mutta se ei ole suinkaan tarpeen kaikissa peleissä. Monissa peleissä pärjää 4ms vasteajalla.

Paneeli

Näyttöjen markkinoilla on kolme yleisintä paneelityyppiä: IPS, TN ja VA. Paneelityyppi on keskeinen tekijä näytön valinnassa, ja oikean paneelin valitseminen perustuu siihen, minkälaisia pelejä aiot pelata.

Nopeaa reaktiokykyä vaativiin peleihin TN-paneeli on suositeltava vaihtoehto, kun taas hitaampiin peleihin TN-paneeli voi olla parempi valinta.

Korkealaatuista grafiikkaa vaativissa peleissä paras vaihtoehto on kuitenkin IPS-paneeli, joka tarjoaa parhaan graafisen elämyksen. IPS-paneelit ovat kuitenkin usein kalliimpia kuin TN-paneelit.

VA-paneeli sijoittuu ominaisuuksiltaan näiden kahden paneelityypin väliin, ja se on hyvä kompromissi, joka mahdollistaa monenlaisten pelien pelaamisen.

Katselukulma

Katselukulma on myös tärkeä tekijä näytön suhteen. Laajakulmanäyttö mahdollistaa kuvan katsomisen mistä kulmasta katsottuna tahansa.

Parhaan kokemuksen saa kokemuksiemme perusteella vähintään 160-asteen laajakulmanäytöllä. Tarjolla on kuitenkin suuremmallakin katselukulmalla varustettuja näyttöjä, joiden katselukulma voi olla esimerkiksi 178-astetta.