Puhelinten ja tietokoneiden väliset yllättävät yhtäläisyydet

Älypuhelimet ja tietokoneet (niin PC:t kuin kannettavat tietokoneet) ovat suosittuja laitteita, joita käytetään kaikkien ikäryhmien ja eri taustaisten ihmisten toimesta. Tänä päivänä puhelimet ja tietokoneet ovat osa arkipäivää ja niitä käytetään niin työpaikoilla kuin kouluissa ja niiden avulla suoritetaan tärkeitä päivittäisiä tehtäviä.

Puhelimet ovat viime vuosina kehittyneet huimaa vauhtia ja nykyään älypuhelimet ovat jo yhtä tehokkaita kuin tietokoneetkin.

Vaikka nämä laitteet ovat samankaltaisia monella tavalla, niissä on myös selkeitä eroja. Tässä artikkelissa tarkastelemme matkapuhelimien ja tietokoneiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Millaisia yhtäläisyyksiä tietokoneissa ja puhelimissa on?

Nykyajan älypuhelimissa ja tietokoneissa on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä, kiitos älypuhelinten vauhdikkaan teknologisen kehityksen.

Alla katsomme tarkemmin älypuhelinten ja tietokoneiden välisiä yhtäläisyyksiä.

Molempia voidaan käyttää akulla

Älypuhelimet ja tietokoneet ovat molemmat sähköisesti toimivia laitteita. Älypuhelimet tosin tarvitsevat ladattavan sisäisen akun, kun taas pöytäkoneet pysyvät käytön aikana kiinni seinässä. Kannettava tietokone sen sijaan voidaan ladata ja sitä voidaan käyttää akun avulla.

Puheluiden soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen

Puhelimia käytetään etenkin puheluiden soittamiseen ja tekstareiden lähettämiseen, mutta myös tietokoneella voi puhua puheluita esimerkiksi Skypen tai Zoomin kaltaisten ohjelmien välityksellä. Tekstiviestejä voi lähettää sekä älypuhelimella että tietokoneella.

Kommunikointi ja yhteydenpito onnistuu myös erilaisten sosiaalisen median alustojen ja muiden sovellusten kautta. Vaikka sovelluksia ladataan yleensä älypuhelimiin, myös tietokoneelle voidaan ladata joitakin sovelluksia.

Internetin käyttäminen

Älypuhelimet voivat toimia kuin tietokoneet, sillä niillä voi selata nettiä ja käyttää tietokoneohjelmistoja. Puhelinta voi käyttää tietokoneen lailla esimerkiksi nettishoppailuun, sähköpostin lukemiseen ja sosiaalisen median selaamiseen.

TV-ohjelmien ja elokuvien striimaaminen

Vielä joitakin vuosia takaperin elokuvien katseleminen ja TV-sarjojen striimaaminen ei ollut mahdollista älypuhelimella. Nykyään voit kuitenkin esimerkiksi ladata älypuhelimelle Netflix-sovelluksen ja katsoa suosikkisarjojasi liikkeellä ollessasi samaan tapaan kuin esimerkiksi kannettavalla tietokoneella.

Kuten huomaat, älypuhelimilla ja tietokoneilla on paljon yhteistä. Parhaat puhelimet ovatkin nykyään todella tehokkaita ja niiden avulla voi suorittaa samanlaisia toimintoja kuin tietokoneellakin aina netin selaamisesta sähköpostin lukemiseen ja esimerkiksi sovellusten käyttämiseen.

Suurimmat erot tietokoneiden ja älypuhelinten välillä

Kaikkein ilmeisin ero älypuhelimen ja tietokoneen välillä on koko. Älypuhelimet ovat huomattavasti pienempiä kuin tietokoneet ja ne mahtuvat kämmenen sisään. Puhelimet on suunniteltu käytettäväksi liikkeellä ollessa. Niissä on sisäiset akut, jotka voidaan ladata mistä tahansa pistorasiasta, joten niitä voidaan käyttää käytännössä missä tahansa.

Ne on myös tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, mikä tarkoittaa, että niitä harvoin käyttää useampi henkilö. Matkapuhelimissa on vähemmän komentotoimintoja kuin tietokoneen näppäimistössä ja huomattavasti vähemmän tallennustilaa.

Nykyään älypuhelimia voidaan käyttää myös GPS-laitteena, mikä ei tietenkään ole mahdollista tietokoneella.

Henkilökohtaisia tietokoneita on kahdenlaisia: pöytäkoneet ja kannettavat tietokoneet. Kannettavat tietokoneet muistuttavat enemmän älypuhelimia kuin työpöytätietokoneet, koska ne ovat kannettavia.

Suuret pöytäkoneet pysyvät pääosin paikoillaan ja niitä voidaan käyttää usean perheenjäsenen toimesta. Kannettavissa ja pöytätietokoneissa on paljon enemmän tilaa ohjelmistoille ja digitaaliselle medialle kuin millään älypuhelimella, ja ne pystyvät usein soittamaan CD- ja DVD-levyjä.

Tietokoneisiin on myös helpompaa liittää erilaisia laitteita kuten tulostimia, kaiuttimia ja ulkoisia asemia.

Yhteenveto

Älypuhelimet ja tietokoneet ovat molemmat tärkeitä elektronisia laitteita, joita käytetään laajasti eri tarkoituksiin. Vaikka niillä on paljon yhtäläisyyksiä, kuten mahdollisuus kommunikointiin ja internetin käyttöön, niissä on myös eroja, kuten koko ja käyttötarkoitus.

Älypuhelimet ovat pieniä, kannettavia ja ne on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, kun taas tietokoneet ovat suurempia, monipuolisempia ja usein jaettuja laitteita. Jokainen laite tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisen kokemuksen ja käyttömahdollisuuksia eri tarpeisiin.